Könyvtár

Tanulóink verseket és idézeteket küldtek Valentin-nap alkalmából. ❤

Fábiánné Ibolya könyvtárostanár

400

Kedves Olvasóim!

Valentin nap alkalmából, megosztom veletek kedvenc szerelmes levelem, melyet Juhász Gyula írt Eörsi Júliának 1918-ba.

„Szőke hajad szent selymét csókolhatom-e még, tiszta szemed mennyországában találok-e üdvöt még,

szűzi nyakad titkos értelmű rózsái nyílnak-e még nekem, édes derekad karcsú virágszárát átfonhatom-e még,

a legkülönb szerelem üdvösségét elnyerhetem-e még ezen a szomorú világon?”

/In: Nyári Krisztián: Írjál és szeressél: 125 szerelmes levél és történet. Budapest: Corvina Kiadó, 2018./

Fábiánné Ibolya

könyvtárostanár

——————————————————————-

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA, JANUÁR 22.


Van egy dal, amit előbb megtanulsz, még mielőtt a tartalmát megértenéd. Amíg kicsi vagy, csak hallgatod: a televízióban, amikor a győztes magyar sportolók tiszteletére felkúszik a rúd csúcsára a piros – fehér – zöld nemzeti lobogónk. Vagy az iskolai és városi ünnepélyeken, ahol tiszteletadással és meghatottan éneklik együtt a résztvevők. Aztán egy idő után magad is megpróbálod énekelni, s egyre biztosabban dalolod a többiekkel. Amire az iskolában tanulsz róla, már ismered, szereted, hozzád tartozik ez a dal: a magyar Himnusz.A költő 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ennek emlékére 1989 óta ekkor ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek bennünket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra.A magyar kultúra létünk érdekében kifejtett cselekvés és nemzeti azonosságtudat egyszerre. A kulturális hagyomány és érték, amelyet a történelmünk során létrehoztunk, ad igazolást fennmaradásunkhoz. Ebben a szakadatlan folyamatban és fennmaradásunkért folytatott harcban nemesedett kultúránk, s tartotta meg önmagát. Megőrizte a falvak hagyományát, a nép ajkán születő dalokat, a keze által formált eszközöket, a kúriák és kastélyok szervező erejét és műveltségét. S mindenekfölött talán a legfontosabbat, az anyanyelvet, amely egyformán szól mindenkihez, s amelynek megkülönböztetett szerep jutott.Ebből az alkalomból fogadjátok szeretettel iskolánk diákjainak és tanárának műsorát.


Nyíregyháza, 2021. január 21.

Dr. Fábiánné B. Ibolyakönyvtáros oktató

——————————————————————-

Olvass, filmezz…!

(Az Inczédy középiskola könyvtárának kulturális rovata)

130 éve született Agatha Christie és 100 éve jelent meg első regénye. Ennek apropóján összeállítottam egy érdekes, rövid életrajzi ismertetőt.

Szeretettel ajánlom az olvasóimnak.

Agatha Christie életrajzi ismertetője

Agatha Christie videófilmek

Fábiánné Ibolya könyvtáros oktató

——————————————————————-

ISKOLAI KÖNYVTÁRAK NEMZETKÖZI HÓNAPJA

“A Hősök mennek az olvasóhoz” Ki van az álarc mögött?

Felolvasók 08

Könyvajánló az Inczédy könyvtárában kölcsönözhető regényekből:

A könyvtolvaj

A katedrális

Alkonyat

Látlak

A hős alakulat

A leghosszabb út

Rámlőttek – egy túlélő kisfiú a maffia csapdájában

——————————————————————-

SZÉP MAGYAR BESZÉD VERSENY

2020. január 14-én kedden került megrendezésre iskolánk könyvtárában a Szép magyar beszéd verseny.

Eredmények:

1.helyezett: Koporecz Márton 9.A

2.helyezett: Cziránku Dávid 9.A

3.helyezett: Pál Erik 9.A

A zsűri tagjai: Dr. Fábiánné Bartovics Ibolya és Varga Ilona

Gratulálunk a résztvevőknek!

kép 68

——————————————————————-

Kedves Olvasóim !

Az iskolánk könyvtárába az alábbi könyvek, kézikönyvek érkeztek. Fogadjátok szíves könyvajánlómat.01

A magyar és a világirodalmat két elkülönülő részben bemutató atlasz jól áttekinthetően tartalmazza a nagyobb stílustörténeti korokat a szépirodalom kezdeteitől, a korok meghatározó stílusirányzatain és a modernségen keresztül egészen a XXI. század irodalmáig. Az irodalomtörténet korszakainak bemutatásán túl a kiadvány hangsúlyt fektet az egyes művekre is, így megtalálható benne számos kötelező olvasmány térképes, elemző, szövegértelmezést segítő feldolgozása. Új elem az atlaszban a szórakoztató irodalom áttekintése, valamint a korábbi film világa rész bővítése. A kiadvány lehetőséget kínál a tanulók foglalkoztatásához. A szövegek “szövegtérképes” feldolgozása segítséget jelent a megértésben és értelmezésében, kiegészítő segédanyagként a vizualitással teszi hatékonyabbá az értő olvasóvá nevelést. Az atlasz komoly segítség az érettségire történő felkészülésnél.02

Segédanyag pedagógusok számára a kiállítás értelmezéséhez és a korszak történelmi hátterének tanításához, megemlékezések szervezéséhez.

A kiállítás fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutatja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak keserves mindennapjait, és a hazatérés keserédes pillanatait.

A Magyar Nemzeti Múzeum újonnan megnyílt kiállítóhelyén mobiltelefonos applikáció, multimédiás alkalmazások, múzeumpedagógiai foglalkozások segítik a különböző korú látogatókat abban, hogy átérezzék a malenkij robotra elhurcolt százezrek kilátástalan helyzetét.

03

A magyar helyesírás új, a Magyar Tudományos Akadémia által alkotott és jóváhagyott szabályzata: a 12. kiadás.

ˇA magyar helyesírásra vonatkozó szabálypontok példákkal

ˇA szabályzathoz szervesen kapcsolódó szótár a megfelelő szabálypontokra való hivatkozással

ˇA 11. és a 12. kiadás közti különbségek és változások felsorolása, példákkal

ˇJól használható tematikus tárgymutató

ˇA nyomtatott műhöz annak tartalmával azonos internetes hozzáférés két évig

04

“Ha nő lennék, azt szeretném, ha Varró Dani szerelmes lenne belém 🙂 Legalábbis a versei alapján. Távolról, ismeretlenül is. Rímesen, kedvesen, dadogósan túlbeszélősen, cseten, esemesben. Fontosnak érezném magam. Varró Dani kötete azt a kis csodát képes nyújtani, hogy az olvasó ezeket a szerelmetes verseket olvasva egyszerre érezheti magát felnőttnek és gondtalan kamasznak. Szeretsz, szeretlek, mily’ reménytelen, írja Nemes Nagy Ágnes megdöbbentő soraiban. Varró Dani meg mintha hozzátenné: ebben a reménytelenségben van ám valami játékosság is! És tényleg. A kötet versei bizonyítják. Az meg szinte mellékes is, olyan természetes, hogy bámulatra méltó formai bravúrral és biztonsággal megírt versek ezek, régóta nem látott, gondtalan játékkal megkomponált képversek és szimpatikus önkényességgel megbontott sorok és szabályok. A szíved az enyémmel nem kompatibilis, írja Varró Dani. Igen, ez az egy, amin még a kivételes tehetséggel megírt versek sem segítenek.” Jónás Tamás URL.: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/vers-drama/szivdesszert Utolsó letötés 2019. 04.15.

Nyíregyháza, 2019. április 24.

Ajánló: Dr. Fábiánné B. Ibolya könyvtárostanár

 

——————————————————————-

CIKKAJÁNLÓ:

Jó gyakorlatok a világ minden tájáról – Online elérhető és letölthető – Magyarul is!

A SAME World oktatási készlet egy átfogó pedagógiai segédanyag, ami segít bevinni a környezeti és társadalmi témákat az iskolába. Kik vándorolnak a világban, és miért? Mennyi egy banán valódi ára, és hogy jut el a kávé az asztalunkig? Hogyan hat a vízhez való hozzáférés az emberek életére a világ különböző pontjain? És hogyan lehet mindebből téma matek, történelem vagy földrajz órán? Az Artemisszió Alapítvány nonprofit közhasznú szervezet cikkét közöljük.

URL : http://moderniskola.hu/2018/03/jo-gyakorlatok-vilag-minden-tajarol-online-elerheto-es-letoltheto-magyarul/?utm_medium=email&utm_content=97&utm_campaign=hirlevel

Utolsó letöltés: 2018. március 8.

——————————————————————-

SNI diákokkal foglalkozó pedagógusok jelentkezhetnek a támogatott külföldi eTwining-képzésre

Az eTwinning Szlovák Szolgáltató Pontja szakmai továbbképző és partnerkereső szemináriumot szervez 2018. április 26-28. között. Az ingyenes programra március 12-ig lehet jelentkezni, aktív angol nyelvtudással rendelkező pedagógusoknak.

URL : http://moderniskola.hu/2018/03/25386/?utm_medium=e-mail&utm_content=97&utm_campaign=hirlevel

Utolsó letöltés: 2018. március 8.

——————————————————————-

„MIT TEHET A MAGYARTANÁR, HA A DIÁKOK NEM OLVASNAK?” – KONFERENCIA A MAGYARTANÁROK EGYESÜLETE SZERVEZÉSÉBEN

könyvtár cikk

„A szakgimnáziumokban tanító kollégák nehéz és speciális helyzetben vannak – olvasható a rendezvény felhívásában –: diákjaik zöme nem érdeklődik az irodalom iránt, nagyon sokan olvasási és önkifejezési nehézségekkel küzdenek, a tanulás többnyire kudarcot jelent számukra, ettől alulmotiváltak.

URL http://moderniskola.hu/2018/02/mit-tehet-magyartanar-ha-diakok-nem-olvasnak-konferencia-magyartanarok-egyesulete-szervezeseben/?utm_medium=e-mail&utm_content=93&utm_campaign=hirlevel

2018. február 6.

Cikkajánló Fábiánné Ibolya könyvtárostanár

——————————————————————-

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Ilyenkor országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak.
Nyíregyházán az Oktatási Hivatal Nyíregyházi POK, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és a Nyíregyházi Középiskolák Könyvtárostanári Munkaközössége szervezésében, immár 3. alkalommal, 2018. január 25-én megyei szavalóversenyt rendezett.
A rendezvényen 25 középiskolás vett részt. Minden versenyző egy Kölcsey Ferenc verset, prózarészletet és egy kortárs verset szavalt el.
Iskolánkat Bakti Petra képviselte. A szakmai zsűri „Különdíjjal” jutalmazta a szép és értékes előadást.
 
Nyíregyháza, 2018. január 29.
 
Fábiánné Ibolya könyvtárostanár

——————————————————————-

CIKKAJÁNLÓ:

Magyar fejlesztésű online dolgozatszerkesztő változtathatja meg a tanulást

Ha elképzelünk egy tipikus magyarországi tanárt, valószínűleg felsejlik a szemünk előtt a szatyorban hazacipelt, munkaidő után, otthon kijavított dolgozatkötegek képe. Egy fiatal kreatívokból álló magyar csapat vetne ennek véget, céljuk, hogy a tanárok és a gyerekek is hatékonyabban, gyorsabban és eredményesebben dolgozhassanak. A Redmenta vezetőivel beszélgettünk.

A Redmenta nevét ma még kevesen ismerik, azonban ha minden jól alakul, nemsokára talán az egész országban hallhatnak majd arról a magyar fejlesztésről, amelyet ma már ötvenezer tanár és diák használ, az eddigi visszajelzések szerint hatalmas lelkesedéssel. Az ötlet a BKV-Figyelőt is szerkesztő Király Dávid fejéből pattant ki, aki két barátjával 2013-ban ült le először megbeszélni a rendszer terveit.dolgozatszerkesztő

A Redmenta kezdőlapja – az online dolgozatszerkesztőt ingyenesen használhatják a tanárok (Fotó: Redmenta.hu)

URL https://www.nlcafe.hu/ezvan/20170222/redmenta-online-dolgozat-szerkeszto-visy-zoltan-kiraly-david-oktatas/ 2018.01.31.

Cikkajánló Fábiánné Ibolya könyvtárostanár

Betűméret váltása
Kontraszt